21 d’abril del 2009

Qubbat as-Sajra i Al-Aqsa

L'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem sintetitza l'enfrotament entre jueus i musulmans. Un lloc sagrat per ambdues religions, paradoxalment, s'ha convertit en el símbol del desencontre. D'una banda, l'espai que ara ocupen les mesquites de la Cúpula de la Roca (Qubbat as-Sajra) i la Mesquita Llunyana (això és el que literalment significa Al-Aqsa) és el mateix on suposadament s'edificà el Primer Temple o Temple de Salomó que, segons la Bíblia, va profanar i destruir Nabucodonsor el 587 aC, i on, anys més tard, es construí el Segon Temple, anorreat pels romans l'any 70 dC, i del qual només queda el mur occidental que l'envoltava, conegut com a Mur de les Lamentacions pels jueus.


L'Esplanada, que els jueus encara anomenen Turó del Temple, és ara un espai on la ortodoxia jueva prohibeix l'entrada, i que els cristians només poden visitar en determinats moments del dia (sense entrar a les mesquites, la segona i tercera més importants de l'islam després de la Meca). Aquí és on va començar, simbòlicament, la Segona Intifada al setembre del 2000, quan Ariel Sharon, provocadorament, va visitar l'Esplanada en ple debat sobre l'estatus de Jerusalem i el fracàs de les negociacions de Camp David.

I aquí és on ens vam dirigir un matí assolellat, passant pel check point del Mur de les Lamentacions i entrant per l'única porta apta per a no musulmans: la Moor's Gate.