18 de novembre del 2007

'Mare immigrant'

Aquesta fotografia sempre m'ha semblat impactant. Forma part d'un reportatge que Dorothea Lange va realitzar per encàrrec de la Farm Security Administration i que ja ha esdevingut un dels principals testimonis gràfics de la Gran Depressió de la dècada dels anys 30' a EE UU. La mare d'aquesta imatge segurament no té més de trenta anys. Tanmateix, com diu John Steinbeck a Los vagabundos de la cosecha (Libros del Asteroide) quan descriu una dona que es troba en la mateixa situació:
"Madre de familia con tres hijos. Tiene treinta y ocho años; la cara, delgada y llena de arrugas; la mirada, vidriosa y endurecida. Los tres hijos que lograron sobrevivir nacieron antes de 1929, cuando la familia arrendaba un a granja en Utah. En 1930 esta mujer tuvo un hijo que sólo vivió cuatro meses y murió 'de un cólico'. En 1931 tuvo otro niño, que nació muerto porque 'una carretilla llena de cajas se me echó encima dos días antes de que naciera el bebé'. En 1932 sufrió un aborto espontáneo. 'Perdí el bebé porque estaba enferma'. Se siente avergonzada. En 1933 su bebé vivió una semana. 'Se murió, tal cual... No sé de qué'. En 1934 no quedó embarazada. Esto también la avergüenza un poco. En 1935 su bebé vivió un poco más, nueve meses".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin drama, quanta tristesa!Des de que sóc mare em colpeixen molt més els patiments infantils i de mares!Ja ho veuràs quan ho visquis, surt de les entranyes. Per cert gràcies al teu blog m'has donat dues idees de posts relacionades amb els teus dos últims. M'ha anat molt bé, a part que mola molt el que dius, perquè estic molt estèril d'idees, i molt vaga. Ah! em vull comprar ja el llibre que llegeixes, el tinc apuntat des de fa uns dies a la llista de llibres, que va creixent, que he de comprar. Tinc moltes ganes d'anar un matí a La Central, s'hi està més tranquil o una tarda, a veure si podem quedar per fer el te pendent. Mònica.

núria alemany ha dit...

En Sergi diu que no te'l compris, que te'l regala ell :)

Petons i gràcies, ja he vist el teu post sobre la força de les mares, molt bo :)