29 de març de 2008

"No ets tu, són els teus llibres"


Acabo de llegir a The New York Times un article molt curiós sobre la relació entre lectures-parella. La tesi principal seria que la incompatibilitat literària provoca incompatibilitat de parella, exemplificada amb el que s'anomena en el text com "el problema de Pushkin" : "Some years ago, I was awakened early one morning by a phone call from a friend. She had just broken up with a boyfriend she still loved and was desperate to justify her decision. “Can you believe it!” she shouted into the phone. “He hadn’t even heard of Pushkin!” "

[Fa uns quants anys, una trucada d'una amiga em va despertar ben d'hora. Es veu que acabava de tallar amb un nòvio a qui encara estimava i maldava desesperadament per justificar la seva decisió. "T'ho pots creure?!" cridava des de l'altra banda del fil telefònic. "Ni tan sols ha sentit a parlar de Pushkin!" -traducció lliure per al meu pare, que no parla anglès (però sí alemany, cosa que jo no)-].

No sé si a partir d'ara els gustos literaris seran decisius a l'hora d'omplir els formularis de les agències matrimonials o per lligar. Personalment he coincidit poques vegades en matèria de literatura amb les persones que m'agradaven, i quan ho he fet això no ha determinat un futur brillant ni un fracàs estrepitós, però sí que crec que és cert que el tipus de música que escoltes, les pel·lícules que vas a veure, els llibres que llegeixes, el menjar que menges, en definitiva, les coses que et fan feliç, caben en un pack en el qual és millor no diferir massa. I, tanmateix, visca l'excepció!


PD: Adquisicions londinenques: Evelyn Waugh, Brideshead Revisited, Martin Amis, London fields, Philip Roth, I married a communist, Sylvia Plath, The Journals of Sylvia Plath 1950-1962, Erika Langmuir, The National Gallery guide, Peter Prescott & Terence Conran, Eat London, Phil Vickery, Britain the Cookbook.

3 comentaris:

estrive ha dit...

Tinc "a la cua" de llibres "The plot against America" del Philip Roth. No n'he llegit res d'ell. Pel que he llegit, aquest escriptor o agrada molt, o no agrada gens...

núria ha dit...

A mi m'agrada molt, però The plot against America no l'he llegit. Em van flipar The Human Stain, The Dying Animal, Everyman i les seves memòries, Patrimony: A True History. Els altres, no els he llegit (estan pendents). De fet, però, cap d'aquests no els he llegit en anglès, sinó en català i castellà.

Anònim ha dit...

no es tracta de coincidir en llibres, pelis o musica. Es tracta de que l'altre almenys llegeixi, li agradi anar al cine i escoltar música... que la gent es molt garrula, nuria